Menu główne

Relacja z III Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych

Slider

8 tys. gości wzięło udział w Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych! Druga edycja i podwójny sukces.

15- 16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbył się II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. To wyjątkowe wydarzenie, które w tamtym roku podbiło serca jego uczestników, już po raz drugi odniosło ogromy sukces! W tym roku w Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych wzięło udział ponad 8 tys. gości - miłośników ogrodnictwa, pasjonatów sztuki kulinarnej, turystów oraz media.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu była Róża – Królowa smaku i zapachu. Królowa dominowała w potrawach, napojach, kosmetykach i innych specjałach, przygotowanych przez zaproszonych ekspertów.

Gościem specjalnym wydarzenia była Małgorzata Kalemba-Drożdż, doktor biochemii, specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych, autorka wielu książek, takich jak: Pyszne Chwasty, Kwiaty Jadalne oraz najnowszej - Różane przepisy.

Szefem kwiatowej, letniej kuchni był Mariusz Siwak, uczestnik programu Top Chef. Szef Mariusz od lat propaguje gotowanie z użyciem produktów regionalnych, które łączy z kuchnią nowoczesną.

 

Róże, liliowce, begonie, aksamitki, lawenda, kwiaty dyni czy cukinii posłużyły do przygotowania wyjątkowych kwiatowych dań. Goście festiwalu mogli skosztować m.in.: kaszy kuskus z płatkami róż, serka z lawendą na kruchych ciastkach oraz risotta z kwiatami cukinii i nagietka. Podczas tegorocznej edycji festiwalu debiutowały 15 minutowe przepisy na dania kwiatowe, takie jak: sałatka z mini marchewki z aksamitką i begonią. Na spragnionych czekały orzeźwiające napoje: różoniada - różana lemoniada, poncz z fuksji, napoje z kwiatami pomarańczy oraz cytrynady z pysznogłówką.

   

Kolejną nowością tegorocznego festiwalu był konkurs kulinarny - Cały ogród na talerzu. Do rywalizacji stanęły cztery drużyny reprezentujące powiaty: koszaliński, kołobrzeski, drawski i łobeski. Drużyny, przygotowując dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, walczyły o statuetki ufundowane przez Starostę Koszalińskiego. 

Podczas pierwszego dnia festiwalu, drużyny oceniała komisja sędziowska w składzie: Pani Marszałek Anna Mieczkowska, Mariusz Siwak - Szef festiwalowej kuchni, Małgorzata Kalemba-Drożdż -  dr biochemii i specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych, Danuta Lebioda - przedstawiciel ZIR patrona konkursu oraz Agnieszka Krzymińska – dr ogrodnictwa i międzynarodowy sędzia florystyki.

Nagroda główna - Kwiatowy Widelec trafił w ręce drużyny z powiatu kołobrzeskiego! Zwycięscy zaserwowali jury: krem z buraków z płatkami róż i begonią, łososia z soczewicą i kwiatami cukinii, ciasteczka na chmielu oraz orzeźwiający napój różany.

Rywalizacja trwała jednak dalej, drużyny powiatów zmagały się bowiem o nagrodę publiczności – HIT FESTIWALU. Powiaty walczyły o serca i podniebienia publiczności serwując m.in.: rożki z kruchego cista z konfiturą z płatków róż, ciasteczka na chmielu, tort różano-miętowy czy racuchy drożdżowe z jabłkiem, miętą i dżemem różanym. Bezkonkurencyjny okazał się powiat koszaliński – który drugiego dnia festiwalu, z rąk Starosty Koszalińskiego otrzymał Kwiatową Łyżkę Smaku.

 

Goście festiwalu kupić mogli również produkty tradycyjne i regionalne, kwiatowe przetwory, aromatyczne nalewki, miody, naturalne jogurty, sery i kwiatowe lody. W asortymencie stoisk wystawczych znalazła się również szeroka gama roślin ozdobnych i ziół wyprodukowanych przez Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus oraz nasiona krakowskiej firmy Polan.

 

Dużym zainteresowaniem gości festiwalu cieszyły się stosika animacyjne. Uczestnicy wydarzenia mogli poznać technikę decoupage, wziąć udział w warsztatach kosmetycznych i florystycznych.

Floryści z Pracowni Florystycznej Zielna z kwiatów zebranych w Ogrodach Hortulus Spectabilis, stworzyli niepowtarzalne propozycje kwiatowych dekoracji stołów oraz altan. Pokazy florystyczne w wykonaniu Łukasza Wierzbińskiego komentowała Agnieszka Krzymińska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W czasie pokazów wykonane zostały bukiety na każdą okazję.

Debiut na tegorocznej edycji festiwalu miała również kuchnia kosmetyczna. Szefową kuchni kosmetycznej była Katarzyna Majewska. Wprowadzając gości w tajniki tej dziedziny, zaprezentowała proces przygotowania kwiatowych kosmetyków. Toniki czy kremy, które przygotowane zostały przez Panią Katarzynę z naturalnych składników, służą nie tylko do pielęgnacji ciała ale można ich również posmakować. 

Dodatkowo goście wydarzenia podziwiać mogli całe kolekcje kwiatów jadalnych oraz setki odmian ziół, wkomponowane w rabaty otaczające festiwalowy Plac Dzikich Kwiatożerców.

Specjalnie na festiwal powstał Warzywnik Kwiatowy. Jest to nowa forma wykorzystania ogródka przydomowego oraz działkowego, w którym grządki z warzywami zastąpiły wielobarwne kwiatowe zagony, stworzone z kwiatów jadalnych.

 

Goście, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji festiwalu, mogli poznać wyjątkowe smaki i zastosowania kwiatów jadalnych oraz zrelaksować się w otoczeniu Ogrodów Hortulus Spectabilis. Wśród angielskich rabat bylinowych, traw, parterów bukszpanowych i rosariów rozciągał się nie tylko zapach kwiatowych dań, ale i również woń Róży – Królowej smaku i zapachu.

 

Zapraszamy na kolejną edycję tego wyjątkowego wydarzenia!

III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych odbędzie się 14-15 lipca 2018 r.
w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.


Zobacz jak wyglądała pierwsza edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.

   

Facebook News

Powered by CoalaWeb