Menu główne

Ogrody Tematyczne czynne są od poniedziałku do soboty w godzinac

 9.30-19.00 a w niedziele i święta w godzinach 10.00-18.00

Ogrody Hortulus Spectabilis czynne sa od wtorku do niedzieli w godzinach 10.30-20.30.

Zapraszamy!

Warzywniki to chluba ogrodów Spectabilis!

W Ogrodach Hortuls Spectabilis podziwiać można olbrzymie ogrody użytkowe - warzywniki. Na powierzchni liczącej ok. 3ha posadzone i zasiane zostały tysiace warzyw.


 

Warzywniki prowadzone są w sposób ekologiczny z wykorzystaniem starych praktyk ogrodniczych. Do ich pielegnacji stosowane są wyłącznie naturalne środki i metody ale stale również szukamy stosowanych niegdś sposobów uprawy. Siejemy oraz sadzinyrozsady zgodnie z naszym Kalendarzem Księżycowym (kalendarze na 2023 rok są już dostępne <klik>) oraz dbamy o ich dobre sąsiedztwo - ponieważ to jakie warzywa rosną obok siebie ma niemałe znaczenie. :)

Uprawy przeplatamy roślinami o ozdobnych kwiatach mających miedzy innymi za zadanie chronić warzywa przed szkodnikami lub chorobami.
Pomidory, dynie oraz cukinie ściółkujemy słomą aby zapobiec nadmiernemu nagrzewaniu gleby i parowaniu z niej wody.
Warzywniki prowadzoe w taki sposób odwzdzięczają sie dorodnym i obfitym plonem. Efektów możecie spróbowac w naszych barach!
 
 
 
 
 
 
 
Ogrody Tematyczne czynne są od poniedziałku do soboty w godzinach 9.30-19.00 a w niedziele i święta w godzinach 10.00-18.00

Ogrody Hortulus Spectabilis czynne sa od wtorku do niedzieli w godzinach 10.30-20.30.

Zapraszamy!

Zapraszamy również na nasze media społecznościowe:

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach!

Już za 5 dni odbędzie się VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.


 
Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca (2022 r.) 

W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem 'W Ogrodowej Rezydencji Jadalne Kwiaty podano do stołu.'

  

Rezydencja Ogrodowa

To wyjątkowy oryginalny projekt, który powstaje z okazji Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Zajmuje ona powierzchnię 500m2. Ta wyjątkowa rezydencja w ogrodzie składa się z dwóch ogrodowych przestrzeni: część sypialna z olbrzymim łożem, w którym to zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Secesyjne łóżko wykonane jest z betonu, obok niego stojąca, betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Druga przestrzeń ogrodowa, przypomina wielki salon z długim 6-cio metrowym betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty, na której to prym wiodą kwiaty jadalne. W salonie ustawiono również konsolę i kwiatowe dekoracje w różnych naczyniach. Całość uzupełnia oryginalna posadzka. Ogrodowa Rezydencja „utopiona" została w ogrodzie. Ściany stanowią bukszpanowe formy żywopłotu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się w jej przestrzeń.

 

Porady ogrodnicze

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować.

 

Kwiatowa Kuchnia

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w naszych ogrodach uprawiane w sposób ekologiczny. W daniach nie zabraknie: liliowców, róż, storczyków, magnolii, piwonii, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitek. Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska.Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.

 

Carving i pokazy florystyczne

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

 

Stoiska wystawiennicze

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 30 wystawców nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. 

 

 

ZAPRASZAMY!

Ogrody Tematyczne czynne są od poniedziałku do soboty w godzinach 9.30-19.00 a w niedziele i święta w godzinach 10.00-18.00

Ogrody Hortulus Spectabilis czynne sa od wtorku do niedzieli w godzinach 10.30-20.30.

Zapraszamy również na nasze media społecznościowe:

INSTAGRAM

FACEBOOK

TIKTOK

Ogrody Tematyczne czynne są od poniedziałku do soboty w godzinach 9.30-19.00 a w niedziele i święta w godzinach 10.00-18.00

Ogrody Hortulus Spectabilis czynne sa od wtorku do niedzieli w godzinach 10.30-20.30.

Zapraszamy!

Zapraszamy również na nasze media społecznościowe:

INSTAGRAM

FACEBOOK

TIKTOK

TEMAT VII KULINARNEGO FESTIWALU KWIATÓW JADALNYCH! 16-17 LIPCA 2022

Tegoroczny festiwal odbędzie się 16-17 lipca 2022 r. jego tematem przewodnim będzie: W Ogrodowej Rezydencji Jadalne Kwiaty podano do stołu.


 

Ogrody Tematyczne czynne są od poniedziałku do soboty w godzinach 9.30-19.00 a w niedziele i święta w godzinach 10.00-18.00

Ogrody Hortulus Spectabilis czynne sa od wtorku do niedzieli w godzinach 10.30-20.30.

Zapraszamy!

Zapraszamy również na nasze media społecznościowe:

INSTAGRAM

FACEBOOK

TIKTOK

Podkategorie

Kronika wydarzeń dotyczących Wieży Widokowej i Labiryntu w Ogrodach Hortulus Spectabilis